


 

Q. How can a producer satisfy the training requirements in the revised model? 

 

A. A producer who has completed the annuity training requirements under the prior version of 

the Model or COMAR 31.09.12 must complete either a new four-credit training course that 

meets the requirements of COMAR 31.09.12.08C(8)(a) or a one-credit training course pursuant 

to COMAR 31.09.12.08C(8)(b) that focuses on the new sales practices, replacement, and 

disclosure requirements established by the revised model and regulations. Courses taken to earn 

continuing education credits must be approved by the Maryland Insurance Administration. 

 

A producer who has NOT completed the annuity training requirements under the prior version of 

the Model must complete the four-credit training course that meets the requirements of the 

revised Model. Producers who have not completed the annuity training requirements under the 

prior version of the Model may not satisfy the training requirement by taking only the one-credit 

training course.   

 

Q. Does the training requirement apply to producers who are registered with FINRA? 

 

A. Yes, all producers who engage in the sale of annuities, including those registered with 

FINRA, must 

complete the training required by COMAR 31.09.12.08. 

 

Q. When must producers complete the training requirements in the revised regulation? 

 

A. A producer who has a current license and has completed the annuity training requirements 

under the prior version of the Model has until April 8, 2023 (six months after the effective date 

of this regulation) to take the required training. Such producers may continue to recommend and 

sell annuities during the six-month grace period. 

 

A producer who has NOT completed the annuity training requirements under the prior version of 

the Model must complete the required training before engaging in the recommendation or sale of 

annuities. 

 

Q. What are the consequences of failing to satisfy the training requirements of the revised 

Model? 

 

A. A producer who recommends or sells annuities without completing the required training may 

face a penalty or other appropriate sanction under Insurance Article, §10 126, Annotated Code of 

Maryland. 

 

An insurer that fails to comply with the training requirements of the revised regulation may be 

subject to a penalty or other appropriate sanction under Insurance Article, §4 113, Annotated 

Code of Maryland. 

 

Q. Can a producer requalify to recommend and sell annuities after failing to satisfy the 

training 

requirements of the revised Model within the six-month grace period? 

 



 

A. Yes, a producer who has completed the training required under the prior version of the Model 

can requalify to recommend and sell annuities by completing the new four-credit training course 

prior to recommending or selling annuities. 

 

Q. If a producer already completed the new training in another state, will they have to 

retake the 

training in every state where they may recommend or sell annuities? 

 

A. No, completion of substantially similar training in one state satisfies the training requirement 

in other states. Producers are not required to take the new training multiple times. 

 

Q. Do producers have to wait for the revised Model to take effect in a particular state 

before taking the new required training? 

 

A. No, a producer can take the training at any time, if the training is substantially similar to the 

requirements of this revised regulation. 

 

Q. Is the annuity training requirement a continuing education (CE) requirement?  

A. No, the annuity training is not a CE requirement. This is training required prior to selling an 

annuity product. 

 

Q. Will a producer get CE credit for taking the new training? 

 

A. A producer who completes the required training will receive CE credit only if the course was 

approved by their resident state prior to the date the course was taken, and the course provider 

submits a roster and all applicable fees to the insurance department in the producer’s resident 

state. 

 

Q. Can a producer satisfy the training requirements by taking a longer course that covers 

the required training as well as additional content? 

 

A. Yes, COMAR 31.09.12.08C(6)(c) states that additional topics may be offered in conjunction 

with and in addition to the required outline of the approved training course. 

 

Q. Does a producer need to keep a certificate of completion of the training course?  

A. Yes. Insurers have a responsibility to obtain the certificate of completion a producer, or to 

obtain reports from Commissioner-sponsored database systems or vendors, or from a reasonably 

reliable commercial database vendor that has a reporting arrangement with approved continuing 

education providers.  A producer may be asked by an insurer to provide a certificate of 

completion of the training course. The Maryland Insurance Administration will not track whether 

producers have completed the training. It is the insurer’s responsibility to verify that the producer 

has completed the training.  

Q. What topics must be covered by an annuity training course?  

A. The topics are set forth in COMAR 31.09.12.08C and shall include information on:  






